Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused mně znečistil vybavení domácnosti úmyslným vypouštěním emisí amoniaku a močoviny, škoda přes 5.000 Kč na vyčištění a dezinfekci domu. Bylo podáno trestní oznámení a policie to odložila. Jde o trestný čin či přestupek? Mám nárok na náhradu škody, případně pojistné plnění? Děkuji Leoš.

ODPOVĚĎ:
V případě úmyslného poškození cizí věci, při kterém dojde ke vzniku škody nejméně 5.000 Kč, přichází v úvahu trestný čin poškození cizí věci (ust. 228 trestního zákoníku), nicméně toto závisí na posouzení policie a také konkrétních okolnostech případu. V usnesení o odložení věci by měly být specifikovány důvody, proč k odložení došlo.
Nárok na náhradu škody můžete uplatnit i před civilním soudem – domáháte se žalobou. Zda máte nárok na pojistné plnění, záleží na tom, jakou pojistnou smlouvu a pro jaká rizika máte uzavřenou – zde je nezbytné prostudovat pojistnou smlouvu a v případě, že toto je kryto pojistkou, řídit se pokyny uvedenými ve smlouvě pro získání plnění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.