Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v domě, který má společnou stěnu se sousedem. Letos (2017) na jaře se mi v ložnici u podlahy objevila mokrá mapa. Soused má za stěnou koupelnu. Jeho pojišťovna prohlásila stav bez závad a tak se neopravuje a taky nekomunikuje. Mám nějakou šanci ho donutit k opravám? Děkuji, Petra.

ODPOVĚĎ:
Ano, je třeba stav zadokumentovat fotografiemi a pokud by to bylo velmi rozsáhlé, pak lze doporučit povolat znalce. Následně vyzvěte souseda k opravám.
Vaším partnerem v komunikaci není pojišťovna, ale přímo soused (on nese odpovědnost za vzniklou škodu, nikoliv pojišťovna).
Pokud soused nebude reagovat, sdělte mu, že si poškozenou stěnu necháte na jeho náklady opravit a následně požadujte částku vynaloženou na opravu. Pokud nebude chtít uhradit dobrovolně, obraťte se na věcně a místně příslušný soud. Veškerou komunikaci veďte doporučenou poštou pro případ případného soudního sporu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.