Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V 04/2017 jsem byl otráven lékařem špatným použitím antibiotika GENTAMICIN bez předepsané kontroly krevního obrazu po dobu 15 dní (doporučeno 5 dní). Vzhledem k otravě došlo k selhání ledvin. Jsem sice diabetik ohrožený nefropatií, ale do doby použití Gentamicinu hodnoty markerů byly v normě nebo velmi málo zvýšené.

Prosím o radu, kde a jak si stěžovat na uvedeného lékaře, případně možnost podání žaloby. Po téměř dvou měsících hospitalizace stále trpím nevolnostmi a poruchou rovnováhy (motání hlavy). Perspektiva úpravy k normálu je dlouhodobá a je zde i možnost, že k nápravě nedojde. Předem děkuji, Drahoš.

ODPOVĚĎ:
Na postup lékaře si můžete stěžovat (§ 93 a násl. zákona o zdravotních službách) přímo u toho poskytovatele zdravotních služeb, který Vám zdravotní péči poskytl (bude se tedy jednat např. o nemocnici, která je zaměstnavatelem dotyčného lékaře; pokud dotyčný lékař poskytuje zdravotní služby jako samostatný specialista, adresujte stížnost přímo jemu).

Stížnost koncipujte jako dopis, v němž stručně vylíčíte skutkový stav a popíšete, v čem spatřujete pochybení lékaře.

Poskytovatel zdravotních služeb, kterému budete stížnost adresovat, bude (mimo jiné) povinen:
- navrhnout Vám ústní projednání stížnosti, pokud je to s ohledem na charakter stížnosti vhodné;
- vyřídit stížnost do 30 dnů ode dne jejího obdržení;
- umožnit Vám nahlížet do konkrétního stížnostního spisu a pořizovat z něj kopie.

Nebudete-li s vyřízením stížnosti spokojen, budete oprávněn podat stížnost (tedy jakési odvolání) k místně příslušnému krajskému úřadu.
Již v rámci stížnosti můžete po poskytovateli zdravotních služeb požadovat náhradu Vám způsobené újmy (popř. můžete tuto žádost koncipovat jako samostatný dopis).
Dle § 2958 občanského zákoníku platí, že při ublížení na zdraví odčiní škůdce újmu poškozeného peněžitou náhradou, vyvažující plně vytrpěné bolesti a další nemajetkové újmy; vznikla-li poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti poškozeného, nahradí mu škůdce i ztížení společenského uplatnění. Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti.
Výši finanční kompenzace újmy na zdraví si můžete nechat stanovit znalcem. Seznam všech znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm
(v daném případě se bude jednat o znalce z oboru "zdravotnictví" a odvětví "stanovení nemateriální újmy na zdraví"). Znalec bude vycházet z Metodiky Nejvyššího soudu k náhradám nemajetkových újem, bolesti a ztížení společenského uplatnění, která je dostupná zde:
http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf/Metodika
(přičemž újmě na zdraví, kterou jste utrpěl, přidělí určitý počet bodů, který bude následně přepočten na Kč).
Nebude-li poskytovatel zdravotních služeb ochoten finančně odčinit újmu na Vašem zdraví, nezbude Vám, než se s žalobou obrátit na místně příslušný okresní soud (dle adresy sídla poskytovatele zdravotních služeb). Pro přípravu předžalobní výzvy a následně žaloby Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.