Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Prosím, ČEZ a CETIN mají v našem pozemku uloženy kabely, ale není zřízeno věcné břemeno, tedy služebnost. Vlastníci kabelů zakázali po pozemku (kabelech) přejíždět z důvodu neuložení kabelů v chráničkách, a že případnou škodu budou po nás, vlastnících pozemku, vymáhat.

Na pozemku vázne věcné břemeno jízdy, kdy oprávnění (a nejen ti) po pozemku, i přes upozornění na sdělení vlastníků kabelů o zákazu jízdy, přes pozemek jezdí. My pozemek k jízdě neužíváme. Oplotit pozemek nelze. Pozemek neslouží jako nezbytný příjezd, příjezd na ostatní pozemky je zajištěn jinudy. Věcné břemeno (služebnost) je historické. Zrušení věcného břemene (služebnosti) nepřipadá dohodou ze strany oprávněných v úvahu. Můžou oprávnění z věcného břemene, tedy služebnosti jezdit po pozemku a my za případné škody na kabelech odpovídáme? Můžeme se nějak bránit? ČEZ ani CETIN nijak na tuto situaci nereagují. Mockrát děkuji, Lenka.

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o kabely, které jsou v zemi již  historicky a značně Vás zatěžují a pokud jde o zajištění jejich nezničení, doporučila bych požadovat za uložení těchto kabelů úplatné věcné břemeno neboli služebnost.
Kabelů se nezbavíte, ale situaci zlegalizujete a především můžete žádat úplatu za to, že jste nuceni kabely na pozemku mít, a že máte odpovídat za jejich nezničení. Bohužel povinný z věcného břemene odpovídá za to, že předmět věcného břemene nemůže být znehodnocen, takže teoreticky můžete odpovídat za škodu na kabelech vzniklou, nicméně právě tato Vaše povinnost by měla být náležitě finančně oceněna.
Doporučuji obrátit se na soudního znalce za účelem zjištění ceny věcného břemene, kterou můžete požadovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.