Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Co musím splňovat, jestliže na provozovnu (prodejna + zaměstnanci) umístím kamery se záznamem, z důvodů ochrany majetku? Jak mám postupovat v případě, že mě bez dřívějšího oznámení zazvonili u domu lidé, kteří se prezentují visačkouspolečnosti "Centrální výběrové řízení", s tím, že jdou zkontrolovat inkaso a slibují 20% slevu na energie?

Po předložení inkasního lístku si vyžádají faktury, jelikož na inkasu nejsou nějaká čísla, tak si ofotí faktury a následně požadují podpis na 2 tiskopisy:
1/ Souhlas zájemce se zpracováním osobních údajú
2/ Předsmluvní informace.
Na obou tiskopisech je vyplněno číslo přihlášky. Nepodepsali jsme, jelikož jsme požadovali, aby nám ty tiskopisy nechala k přečtení s tím, že je zašleme podepsané, pokud bude vše v pořádku. Paní zavřela složku a odešla, částečně vypsané tiskopisy si odnesla. Požadovala jsem, aby vymazala z tabletu i ofocené faktury a aby se mi legitimovala (občanským průkazem), což odmítla. Jsem přesvědčena, že šlo o podvodné a lživé jednání a taktéž nekalý úmysl vůči mým současným dodavatelům energií. Děkuji, Blažena

ODPOVĚĎ:
Ad společnost "Centrální výběrové řízení":
V daném případě se rozhodně jednalo o nekalé jednání. Pokud byste měli nějakou identifikaci osoby, bylo by dobré obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údajů - www.uoou.cz. Pokud identifikaci nemáte, je samozřejmě jakýkoliv další postup složitý, mohli byste volat Policii, nicméně ta Vám bez identifikace osoby nepomůže.

Ad kamery se záznamem:
Proto, abyste mohli nainstalovat kamery, potřebujete být zaregistrování u Úřadu na ochranu osobních údajů jako zpracovatelé osobních údajů. V žádosti o registraci musíte detailně popsat, z jakého důvodu o registraci žádáte. Úřad vždy zvažuje, zda je v daném případě ochrana osob a majetku nadřazena ochraně osobních údajů - tj. zvažuje, zda se jedná o nějaké exponované místo, kde se pohybuje větší počet závadových osob, zda se u vás situace opakuje, atd... Více informací k provozování kamerového systému najdete na stránkách www.uoou.cz.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nekalá obchodní praktika, nekalé obchodní jednání - nucení do podpisu smlouvy s dodavatelem energií
  • Musí podomní obchodník, podobní prodejce dodavatele energií vymazat soukromé údaje klienta na požádní klientem?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.