Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V jakých případech lze podat žalobu na ochranu osobnosti a zakázat styk s obtěžovanou osobou. Vlastním bytovou jednotku, ve které bydlí můj bratr. Často dochází k tomu (hlavně v zimních měsících), že se do bytu k bratrovi pod různými záminkami vloudí jeho známý (osoba bez stálého pracovního poměru, bez trvalého bydliště, obtěžuje i jiné své "kamarády").

Zneužívá bratrovu sociální naivitu, nechává se od něho živit atd. a samozřejmě mu na nic nepřispívá. Takže příživník. Přítomnost této osoby v bytě se děje bez mého souhlasu. Bratr má přiznanou invaliditu I. stupně na základě různých zdravotních vyšetření, včetně psychologického a psychiatrického vyšetření. Bratr je svéprávný, ale některé situace nedokáže domyslet. Poradíte? Děkuji, Alžběta.

ODPOVĚĎ:
Zde je bohužel situace komplikovaná tím, že aktivní by zde musel být Váš bratr, nemůžete se za něj domáhat (pokud Vám k tomu neudělí plnou moc), aby jej jiné osoby nekontaktovali apod. Můžete naopak po bratrovi požadovat, aby v bytě, který je ve Vašem vlastnictví, žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny mohly v bytě žít v obvyklých pohodlných a hygienicky vyhovujících podmínkách.
Dále jako pronajímatel máte právo vyhradit si ve smlouvě souhlas s přijetím nového člena do nájemcovy domácnosti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může jiná osoba podat žalobu na zákaz přiblížení za obtěžovanou osobu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.