Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Člen bytového družstva písemně oznámil statutárnímu orgánu SBD ukončení členství. V oznámení uvedl i bankovní spojení pro účely bezhotovostního převodu vypořádacího podílu. Naskenované oznámení bylo e-mailem rozesláno dalším členům družstva jako příloha zápisu z jednání představenstva, aniž by bylo bankovní spojení začerněno a aniž by dal dotyčný člen družstva souhlas se zveřejněním čísla bankovního spojení.

Jde v daném případě o přestupek ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů? Např. přestupek podle § 45/1 písm. c) nebo e)? Děkuji, Zdeněk.

ODPOVĚĎ:
Číslo bankovního účtu může být považováno za osobní údaj a jako takovému mu náleží ochrana. Zda došlo ke spáchání přestupku ovšem nelze pouze na základě Vámi sdělených údajů určit, jelikož je nezbytné zohlednit veškeré okolnosti – např. jak se staví stanovy družstva k rozesílání oznámení, popř. sdělování údajů, zda byl někdy v minulosti udělen souhlas s takovým jednáním apod.
Nicméně můžete podat podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů, aby tuto záležitost prošetřil s tím, že pokud Úřad shledá, že došlo k porušení zákona, bude postupovat z moci úřední a i bez dalšího bude takové jednání prověřovat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ukončení členství v bytovém družstvu a vyplacení členského podílu v BD
  • Způsob informování členů BD o ukončení členství jednoho z členů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.