Počet stránek ve webu: 43.154

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vydražil jsem v dražbě u exekutora nemovitost. V usnesení o příklepu je uvedeno, že mám od následujícho dne právo převzít nemovitost, ale vlastnicke právo nabudu zpětně od okamžiku příklepu teprve poté, co nabude právní moci usnesení a po uhrazení vydražené nemovitosti.

Termíny:
dražba A
nabytí právní moci usnesení B
zaplacení nemovitosti C
Dotazy:
1) Jaké mám nyní práva pokud se v nemovitosti zdržuje povinný nebo jeho přítelkyně? Mohu vypnout energie, zablokovat vjezd na pozemek pro auta, ustřihnout řetěz na brance, abych se dostal do nemovitosti k odpočtu stavů, nechat zámečníkem otevřít dveře...
2) Jaký je rozdíl v právech, které mám a budu mít po termínu A, B a C?
3) Od kterého okamžiku na mě přechází povinnost platit vodu, elektřinu, plyn?
4) Od kterého okamžiku bydlí povinný nebo jeho přítelkyně v domě bez právního důvodu - od A,B,C? A tedy kdy mohu podat žalobu o vyklizení?
5) Mohu po neoprávněných nájemnících nárokovat úhradu obvyklého nájmu od data A (nebo B, C) do vystěhování?
6) Jak zjistím jména těch co tam bydlí, abych na nich mohl v budoucnu vymáhat neuhrazený nájem viz bod 5?
6) Mohu zavolat Policii, aby asistovala při otevření nemovitosti a legitimovala nájemníky?
7) Je možné podat trestní oznámení na Policii dle § 208 a pak ze spisu zjistit kdo se v nemovitosti nachází? Děkuji, Michal

ODPOVĚĎ:
Od okamžiku B nebo C (podle toho, který nastane později) máte práva jako vlastník a povinný nebo jeho blízcí se v nemovitosti zdržují neoprávněně. Cenu jste povinen zaplatit do 10 dnů od skončení dražby (není-li stanovena jiná lhůta). Veškeré povinnosti na Vás přechází s datem nabytí vlastnického práva, tedy opět okamžikem B nebo C (zápis do katastru nemovitostí je v tomto případě zápisem deklaratorním – nezakládá vlastnické právo, pouze eviduje faktický stav). Potvrzení o nabytí nemovitosti Vám vydá dražebník (a tam bude jasné datum). Po neoprávněných uživatelech nemovitosti můžete požadovat vydání bezdůvodného obohacení, které vyčíslíte (např. podle neuhrazených záloh na energii, úhrada v částce „obvyklého nájmu“ v úvahu nepřichází). Za asistence Policie legitimovat neoprávněné obyvatele můžete a bude to i vhodné, protože je může z nemovitosti rovnou vykázat. Pokud by měli být k nemovitosti hlášeni nějací nájemníci, tak je v podstatě nemáte šanci zjistit (jedině, že by měli nahlášeno trvalé bydliště nebo jste měl k dispozici nájemní smlouvy). Trestní oznámení podat také můžete, ovšem že bude Policie úspěšnější s vyhledáváním dalších nájemníků, nejen těch, které zajistí na místě, lze jenom spekulovat. Nahlížet do spisu samozřejmě jako poškozený právo máte.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.