Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 4 roky si vzal nyní expřítel hypotéku 800.000 Kč na byt a já jsem jeho spoludlužník. Bance ručí tímto bytem. Nyní mně i jemu přišla upomínka, že splátky neplatí (což já nevěděla), je už 3 splátky pozadu. Snažili jsme se oba peníze sehnat od znamých a rodiny, abychom dluh zaplatili, ale nikdo nám nepůjčí.

On má stálou práci, ale já jsem na úřadu práce a nepobíram žádné příspěvky. Oba máme trvalé bydliště u svých rodičů, ale bydlíme každý jinde. V bance jsme žádali o snížení splátek či jejich odklad. Odmítli. V upomínce je psáno, že pokud částku neuhradíme do určitého data, přijmou některé z těchto opatření: budou požadovat okamžité jednorázové splacení celého úvěru nebo bude dluh prodán třetí straně nebo budou dluh vymáhat soudně, prostřednictvím externí vymáhací společnosti. Expřítel byt nechce a říká, že byt půjde do dražby a zbytek částky mu dají na splátky. Já mám však strach, aby nepřišla exekuce k mým rodičům. Děkuji Dagmar

ODPOVĚĎ:
Pokud jste spoludlužníkem, jak sama píšete, je Vaší povinností tento dluh hradit stejně tak jako Váš expřítel. Vaše příjmy a majetkové poměry jsou v tomto případě nepodstatné. Pokud by byl dluh vymáhán soudně a bylo vydáno rozhodnutí, dle kterého byste měli dluh neprodleně uhradit a vy tak neučinili, lze na Vás a Vašeho expřítele podat návrh na nařízení exekuce, kdy následně může být provedena tzv. mobiliární exekuce, tj. soupis movitého majetku i v bydlišti Vašich rodičů, jelikož zde máte hlášený trvalý pobyt dle Centrální evidence obyvatel, kterou vede Ministerstvo vnitra.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.