Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obdrželi jsme exekuční příkaz na osobu, která není naším zaměstnancem. Je to OSVČ, pro naši společnost příležitostně vykonává práce, které si fakturuje, tudíž vůbec nespadá do výpočtu mezd. A dále bych se ráda zeptala, při výpočtu exekuční srážky, lze uplatnit odečet na povinného-dítě, kterému je zasíláno výživné a nebydlí s exekuovaným ve společné domácnosti?

Čím to máme doložit, a lze odečet uplatnit i když se jedná o exekuci na dlužné a běžné výživné na toto dítě. Děkuji. Dana

ODPOVĚĎ:
Tento příkaz je neplatný, protože nelze osobu samostatně výdělečnou činnou postihnout srážkami ze mzdy, jelikož se v tomto případě o mzdu nejedná. Obraťte se na soud s tím, že nejste plátcem jeho mzdy a nemůžete provádět pravidelné srážky a jak tedy máte dále postupovat. Jen pro doplnění informací - dle zákona se nejdříve z druhé třetiny čisté mzdy odečte běžné výživné a poté dochází k odečtu dlužného výživného, pokud druhá třetina nestačí, pak se tato pohledávka uspokojuje z první třetiny spolu s ostatními pohledávkami a to dle data doručení exekučního příkazu zaměstnavateli.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.