Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel platí alimenty na dceru z prvního manželství 5 000,- měsíčně. Dlužili jsme (5x1500) 7500,-. V listopadu na něj podala exmanželka exekuci na tuto částku + na běžné výživné. Soud proběhl aniž by byl manžel upozorněn v prosinci. O exekuci jsme se dověděli až v září.

Dluh 7500,- byl již v únoru a březnu splacen (!) a měsíčně jsme platili alimenty ne v plné výši , ale jen 4000,- na víc jsme neměli. Exekutor to nevěděl. Oslovili jsme exekutora a podali vysvětlení, v tu dobu byly alimenty již doplaceny a nic jsme nedlužili. Exekuce byla zastavena. Aby byla zastavena úplně, máme nyní zaplatit exekuci, ale exekuce byla vyčíslena z částky 7500,- dluh + 50 000,- za běžné výživné (prosinec - září), které jsme platili měsíčně, ale bývalá manželka o tom neřekla. Není chyba, že nás soud ani exekutor neinformoval dřív než soud proběhl? Dluh by jsme zaplatili a nemuseli platit exekuci. Jak postupovat, aby se exekuce počítala jen z částky 7500,-? A proč exekutor čekal 9 měsíců než něco podnikl? Děkuji, Magda

ODPOVĚĎ:
Od soudu měly Vašemu manželovi dorazit písemnosti o zahájení řízení apod. Doporučuji zjistit (ze spisu), zda tomu tak bylo či nikoliv.
Obraťte se na exekutora, můžete se pokusit dohodnout, aby úkony, které provedl marně vymáhal po žalobkyni, která mu zatajila podstatné okolnosti. Jinak jste oprávněni výlohy, které jste zaplatili "navíc" vinou žalobkyně získat tak, že budete vymáhat náhradu škody po ní. Pokud není ve Vašich možnostech platit určené výživné, doporučuji ať manžel podá návrh na snížení výživného (jako důvod nedoporučuji uvádět "novou" rodinu či potomka).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.