Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat, před 5 lety jsem byla okradena v částce cca. 600tis. Dva roky na to (tj. před 3 lety) byl zloděj odsouzen na 3 roky nepodmíněně. Součastní rozsudku byla náhrada škody. Ihned na to jsme si podala exekuční návrh na zmiňovaného. Exekutor mi však odpověděl, že aktuálně je ve vazbě a není co exekuovat.

Trvalé bydliště je na městském úřadě a nevlastní žádný majetek a ani nepracuje. Mám možnost svůj nárok uplatňovat na případné dědictví (oba rodiče jsou movití a v letech) a zda musím o to nějak žádat či situaci hlídat, nebo sám exekutor zjistí, kdy by k případnému dědění došlo a sám mě upozorní. Rovněž by nyní měl být propuštěn po vypršení trestu a já bych ráda uplatnila alespoň částečně exekuci na jeho případný plat. Má otázka je ta samá, musím sama hlídat zda je zaměstnán, nebo jsou k tomu nějaké zákonné metody aby nemusela „špehovat“. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Tak samozřejmě vlastní obezřetnost je na místě a je vhodné vědět o pohybu (např. stěhování) svého dlužníka. Co se týče dalšího uplatňování nároku - standardně by se exekutor sám měl zajímat o další vymáhání. Doporučuji být pravidelně v kontaktu s exekutorem, příp. s ním spolupracovat v předávání informací.
Nechci být poslem špatných zpráv, ale v těchto případech je obvyklé, že dlužník buď splácí dobrovolně nebo pracuje nelegálně a zůstává nemajetný a na vymožení pohledávky není prostředku.
co se týče dědictví - stane-li se Váš dlužník dědicem, tak do dědického řízení se přihlásit nemůžete. Až nabude dědictví, tak standardní cestou exekutora můžete vymáhat svou pohledávku z nově nabytého majetku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.