Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 18.7.2011 jsem obdržela exekuci na částku 816 Kč za dlužné pojistné a 833 Kč, penále + výdaje neznámým právníkům 2550 Kč za vykonané služby, celkem tedy 3899,-Kč. Dlužná částka se vztahuje k pojistnému období u Hornické pojišťovny (dnes již neexistující) od 11.12.1994 do 26.11.1995, kdy pojistné za mě měl odvádět můj zaměstnavatel a zřejmě tak nečinil.

Dluh odkoupila další právnická osoba, která mě o odkoupení dluhu neinformovala a nekontaktovala. Celá věc byla bez mého vědomí předána soudnímu vykonavateli. Chtěla jsem se zeptat jestli jsem povina uhradit dluh i přesto, že jsem byla kontaktována pojišťovnou naposledy roku 2005. Vztahuje se na můj případ promlčecí lhůta a pokud ano, jak ji mohu uplatnit? Děkuji za odpověď. Eva

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda byl již vydán tzv. exekuční titul (např. platební rozkaz nebo rozsudek). Námitku promlčení jste mohla vznést pouze v tomto řízení. Ten Vám byl jistě doručen na Vaši adresu trvalého bydliště, kde jste povinna odebírat poštu. V tuto chvíli již není možné vznést námitku promlčení. Od právní moci exekučního titulu běží nová desetiletá promlčecí lhůta.
V tuto chvíli není rovněž zřejmé, zda již byla nařízena exekuce.
Postoupení pohledávky není nutné dlužníkovi sdělovat, ten je povinen se sám zajímat o to, kdy má platit. Až u vymáhání dluhu je nutné sdělit dlužníkovi, že pohledávka byla postoupena. Věřitel je oprávněn si naúčtovat právní zastoupení.
Rozhodně Vám doporučuji dluh ihned zaplatit, nebo se k němu přičtou ještě náklady exekuce, které činí minimálně 7.000,- Kč.
Poté můžete po bývalém zaměstnavateli dluh soudně vymáhat, neboť máte regresní nárok na jeho zaplacení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.