Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat, jak je to s notářsky ověřeným soupisem majetku. Prý může pomoci v případě návštěvy exekutora kvůli dluhu někoho jiného, kdo bydlí nebo má trvalé bydliště ve stejném bytě. Jak se takový soupis zařizuje, jak probíhá? Musí ho udělat notář v bytě nebo jen potvrdí předem připravený seznam věcí? Jsou k němu potřeba nějaké doklady o jednotlivých věcech? Může opravdu zabránit zabavení mých věcí v případě exekuce vydané na mého příbuzného? Děkuji, Hanka


ODPOVĚĎ:
Notářsky sepsaný soupis majetku lze doporučit, je vhodné k němu i přiložit čestná prohlášení osoby, která je vlastníkem věci, že se jedná o její věci a osoby, která vlastníkem není, že se o její věci nejedná.
Notář většinou nevyžaduje podklady osvědčující nabytí vlastnického práva, nicméně je třeba je mít k dispozici v případě, že bude probíhat exekuční řízení (budou podporovat notářský soupis), stejně tak notář nemusí požadovat fyzickou návštěvu v domácnosti, ale mohou mu postačit předložené doklady.
V tomto ohledu neexistují jednotné směrnice pro postup notáře a záleží na konkrétní dohodě mezi Vámi na notářem, který je do Vaší spádové oblasti přidělen.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.