Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel je jednatelem firmy - družstva, ja jsem tam taky členem. Družstvo nevydělává, jsou na něj obrovské pokuty, proti některým se soudíme a nějaké víme že příjdou, ale o uválení exekuce ještě nevíme. Byt na firmu je zakoupen na hypotéku. Před manželstvím jsem pořídila pozemek, pokud ho prodám, doplatím hypotéku a družstvo na mně převede byt, tak už se na něj nevztahuje exekuce? Nebo je lepší ho dát na prodej a odkoupit?

Nebudu ho dělit v případě vypořádání společného jmění manželů (SJM)? Nebo jak máme postupovat? Stačí, že peníze z pozemku příjdou na můj účet a odejdou na vyplacení bytu? Děkuji, Darina

ODPOVĚĎ:
Členové družstva neručí za závazky družstva, pokud jste si tedy ve stanovách nestanovili něco jiného. V případě, že byt odkoupíte, tak se na něj nebude vztahovat exekuce nařízená na družstvo a tento byt se stane součástí společného jmění manželů, pokud neuzavřete s manželem dohodu o zúžení společného jmění manželů ve formě notářského zápisu, avšak při exekuci se ke zúžení SJM nepřihlíží.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.