Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje matka je zadlužená v takové míře, že prakticky nemá šanci dluh splatit. Má exekuci a brzy budou další. Hrozí, že ji majitel bytu, ve kterém bydlí, z bytu vyhodí, jakmile zjistí, že je na ní uvalena exekuce. Matka se proto dohodla s mým otcem, se kterým se kdysi rozvedla, že bude bydlet u něj. Bojím se však toho, že jednoho dne zaklepe na dveře tátova domu exekutor a než se naděje zabaví tátův majetek.

Chtěl bych se proto zeptat, jak ochránit tátův majetek proti případnému vpádu exekutora tak, aby exekutor, který by v nemovitosti našel zadluženou matku, neměl možnost tátův majetek zabavit. Lze případně udělat soupis majetku v takové formě, aby bylo pro exekutora dostatečně průkazné, že majetek patří otci, a nikoliv matce, která je v nemovitosti pouze na návštěvě? nebo je lepší uzavřít nájemní smlouvu? Podotýkám že matka má trvalé bydliště na městském úřadě, v uvedené nemovitosti žádný majetek nevlastní, ale kdysi vlastnila. Vím, že otec může případně zabavený majetek nějak odporovat, ale to je složitý proces, spoustu dokazování apod. Děkuji, Robert


ODPOVĚĎ:
Pokud se matka bude dlouhodobě zdržovat v otcově bytě, je prakticky nemožné otcovo bydliště „ochránit“ před návštěvou exekutora. Jedinou možností je utajit matčino bydlení v otcově bytě. Pokud by se exekutor dozvěděl, kde matka bydlí (např. podle adresy pro doručování písemností), může to místo navštívit a pak by musel otec prokazovat, že veškeré zařízení, které v bytě je, je jeho vlastnictví (a to bývá problém, protože lidé si neuchovávají veškeré doklady od nábytku, spotřebičů apod.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.