Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Píšu za svého manžela. Zde jsem se dočetla že promlčecí lhůty u pohledávek od fyzických osob jsou 3 roky. Je tomu tak i v této situaci? Manžel měl podepsané uznání dluhu, došlo na odkoupení dluhu a následně na soud a exekuci. Manžel posílál na exekutorský úřad žádost o splátkový kalendář, ale odpověď za celý rok nedorazila. Jak postupovat dál? Mám se na něco připravit já, jako manželka když dluh uznal dlouho před svatbou?

A ještě bych se chtěla zeptat, jestli když má pod jednou firmou závazek na HPP a i na dohodu o práci, tak mu exekutor může udělat srážku ze mzdy a sebrat i peníze z dohody nebo její část? Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Pokud bylo uznání dluhu podepsáno před svatbou, není součástí společného jmění manželů. Exekutor by se měl s manželem spojit a snažit se rozsudkem přiznané peníze vymoci. Pokud se exekutorský úřad nemá k jednání, tak buď žádost o spátkový kalendář byla ztracena (možná i celý spis) a nebo jsou přetíženi prací a nestíhají agendu vyřizovat.
Doporučuji, aby se manžel na exekutora obrátil ještě jednou.
Co se týče postihu pracovním odměn, tak mohou být prováděny jak srážky ze mzdy,  tak srážky z jiných příjmů – tedy i z dohody o pracovní činnosti ad..
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.