Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Žiji ve společné domácnosti s druhem,v mém bytě, není u mně trvale hlášený, máme spolu sedmiletého syna, nejsme manželé. Druh má z dřívějšího podnikání exekuce, splácí je, ale přesto mě zajímá, jestli mohou jeho dluhy nějak ohrozit mně nebo majetek, který v bytě mám. Jak bych se měla bránit, kdyby přišel exekutor?

Dluh, který měl ze splátkové karty, zaplatil exekutorovi, ten měl na účtě peníze víc jak rok a díky tomu se samozřejmě banka ozvala znovu. Exekutor tedy peníze odeslal, ale druhovi přišel další dopis, že mu vznikly výdaje 24000 Kč a chce je zaplatit po nás. Na soudě nám řekli, že si na něj můžeme stěžovat. Mě ale zajímá, jestli budeme muset opravdu peníze platit, když v dopise píše, že dluh je 0 Kč, ale jeho výdaje jsou 24000 Kč. Bojím se, protože jsem slyšela v rádiu, že exekutoři mají dnes naprostou volnost a vlastně nepotřebují ani policejní doprovod, když k vám přijdou. Děkuji, Bedřiška

ODPOVĚĎ:
V těchto případech zpravidla exekuce probíhá tak, že nejdříve se vydá první exekuční příkaz na jistinu dluhu, případné úroky a náklady právního zastoupení věřitele. Teprve poté se vydává další příkaz k úhradě nákladů exekuce - na zaplacení nákladů exekutora. Tyto náklady tedy rozhodně musíte zaplatit.  Pokud jde o ohrožení Vašeho majetku, ten může být ohrožen snadno, pokud se exekutor dozví, že se Váš druh na dané adrese zdržuje. Poté Vám pomůže jen důkaz o tom, že majetek, který bude chtít exekutor zabavit je Váš. Bránit se pak můžete jedině podáním vylučovací žaloby, která slouží k vyloučení věcí, které patří do vlastnictví osob odlišných od povinného.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.