Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Bydlím v panelákovém domě, kde je 12 bytových jednotek, z toho 11 nájemníků využilo možností a koupili užívaný byt od města. Vstoupili jsme jako družstevníci do největšího družstva ve městě. 12. nájemník neměl o koupi bytu zájem, tak jsme se my (11 bytů) na ten 12. byt složili (každý dal jedenáctinu ceny). Vše proběhlo ok, 12. byt se pronajal. Po roce a půl, kdy nájemník neplatil družstvu zálohy, dostal z družstva výpověď a byl vystěhován.

Nyní je na byt uvalena exekuce a nám 11ti vlastníkům bylo sděleno, že v momentě vyřešení exekuce - soud, můžeme byt prodat, z prodejní ceny se vrátí dluh družstvu, ale navíc si družstvo vezme z prodeje 20%. Chci se zeptat, zda na toto mají nárok. U koupi družstevního bytu se přece platí družstvu za převod družsevních práv, ale cena „za byt“ jde prodávajícímu vlastníkovi těchto práv. Je snad rozdíl v tom, že u toho 12. bytu je nás vlastně 11 vlastníků družstevních práv? A taky prosím o radu, zda není trestné, že bytové družstvo neupozornilo dříve na neplatiče a že čekalo s výpovědí z bytu 18 měsíců. Děkuji za odpověď. Marie

ODPOVĚĎ:
Družstvo nárok na „provizi“ z kupní ceny, tak jak si jí nárokuje, nemá. Družstvu náleží odvést pouze platbu za členství. Co se týče nevymáhání dlužného nájemného, tak takové jednání je v rozporu se zásadou dobrého hospodáře a družstvo (resp. jeho vedení) má odpovědnost za takové pochybení. V případě, že budou se soudním sporem a následným prodejem bytu spojeny nějaké náklady, dalo by se uvažovat o žalobě na družstvo za neplnění zákonných povinností. Dopředu ale upozorňuji, že by to byl spíše principiální boj a soudní spor by byl poměrně náročný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.