Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obracím se na Vás s dotazem ohledně exukuce na účet. Díky manželově podnikání v minulosti nám vznikly dluhy. Některé se nám podařilo splatit, jiné se naopak jako strašák z minulosti objevují. Snažili jsem se před cca 5 roky přeúvěrovat stávající dluhy, nicméně toto přefinancování jsme také nějak nezvládli (bylo to bez jakékoli poradny). Nyní mi byla uvalena exekuce na účet. Nevím, jak v tomto případě postupovat dále. Je mi jasné, že finanční prostředky budou odstaveny do té doby než se dluh zaplatí. Mám i přesto nárok na vyplacení částky životního minima? Nebo je řešení nenechat si vyplácet mzdu v hotovosti a dluh na účtě splácet vložením částky na účet? Vím, že takto se dluh budu splácet déle, ale člověk by měl alespoň nějaké peníze na ostaní žití (nájem, atd.). Manžel jako OSVČ má příjmy nepravidelné. Stávající dluhy činí cca 200.000 Kč. Děkuji. Radka


ODPOVĚĎ:
Jistější bude, když si necháte výplatu hradit v hotovosti (nebo složenkou) a na obstavený účet budete postupně vkládat peníze.  Nebo si můžete zřídit účet jiný a nechat si výplatu posílat tam – je ovšem pravděpodobné, že dojde k opětovnému obstavení účtu, takže bych tohle řešení nedoporučovala. S právem na částku životního minima to není tak jednoznačné – máte obstavený účet, nikoliv exekvovanou výplatu. Při exekuci platu (mzdy) je nárok na určitou nezabavitelnou částku nezpochybnitelný, při exekuci na peněžní prostředky na účtu tomu tak není.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.