Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zdědil jsem po své matce parcelu (pole), která je zatížena zástavním právem 7000,- Kč z roku 1932 ve prospěch mého strýce narozeného v roce 1927, který po smrti svého otce při vypořádání dědictví měl obdržet od své matky - dědičky hospodářství 7000,- Kč, což bylo zapsáno do katastru nemovitostí jako zástavní právo. Můj strýc zemřel v roce 2007 a nevím, zda peníze byly vyplaceny a zda nebylo jen opomenuto zrušit zástavní právo za jeho života. Ani dědicové po stýci o zástavním právu nic neví. Ptám se jestli není vše již promlčeno a jak dál postupovat. Na katastru nemovitostí mi odmítli zástavní právo zrušit na základě úmrtního listu strýce. Předem děkuji za radu, Mojmír


ODPOVĚĎ:
Pohledávka (a v návaznosti na ní zástavní právo) se promlčí po uplynutí lhůty ode dne, kdy mohla být poprvé uplatněna u soudu. Těžko říci, kdy byla ona pohledávka splatná. Každopádně obecná lhůta pro promlčení (3 roky) mohla již uplynout, takže pokud se nejednalo o výjimečnou pohledávku, která se řídí jinými promlčecími lhůtami (náhrada škody způsobená úmyslně, úmyslné bezdůvodné obohacení apod.), bude pohledávka, a tím i právo na výkon zástavního práva, promlčena. Vzhledem k nejistým právním poměrům, které v této věci panují, bude vhodné podat návrh na soud na určení existence či neexistence onoho zástavního práva a na základě toho jednat s katastrálním úřadem.
Úmrtní list pro katastrální úřad neřešil, zda právo existuje či nikoliv, protože je to majetkové právo, které se dědí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.