Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2006 jsem měla exekuci od VZP. Byla mi vyměřena částka dlužného pojistného a náklady exekutorovi. Zaplatila jsem pojistné na účet VZP a náklady na účet exekutora. Před 14 dny mi exekutor opět zablokoval účet u banky a poslal dopis, že náklady exekuce z roku 2006 nebyly uhrazeny. Vyhledala jsem doklad platby a zjistila, že při platbě bylo použito chybné variabilní číslo. Napsala jsem exekutorovi tuto skutečnost a poslala kopie plateb, se žádostí o dohledání  a zpárování platby a zrušení exekuce z účtu. Pan exekutor mi sdělil, že platba byla přiřazena k jiné exekuci (né moji), kterou již nelze obnovit a tím musím částku opět uhradit, jinak bude nadále vymáhána exekučně. Má na to právo? Co se s tím dělat ? Děkuji za radu. Bohdana


ODPOVĚĎ:
Vaší povinností bylo odeslat peníze na účet exekutora. Pokud došlo k chybě ve variabilním symbolu, jde o administrativní záležitost, avšak Vy na ní nemůžete nést vinu.
Peníze jste zaslala, organizace účtu jde k tíži exekutora. Je běžné, že se takové věci stávají, zvlášť u úřadů a velkých firem. Jednání exekutora je neseriózní, neoprávněné (a ziskuchtivé) a pravděpodobně je proti takové škodě pojištěn. V první řadě pošlete stížnost na exekutorskou komoru. Pokud nebude možná domluva, obraťte se na soud s žalobou na určení, zda dlužíte. Soudní spor pravděpodobně vyhrajete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.