Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Známý mi dluží 14.000 Kč. Dluh musí uhradit za manželku po rozvodu, která požádala o vypořádání společného jmění manželů (SJM). Obdržel jsem dopis, kde je pohledávka 14tisíc přikázána uhradit bývalému manželovi, společně s dopisem je doložena kopie rozsudku soudu, kde je přímo nařízeno, aby mi bývalý manžel uhradil pohledávku po bývalé manželce. Známý o úhradě dluhu nechce ani slyšet, dokonce tvrdí, že žádný rozsudek neobdržel a nic neuhradí. Já sám mám exekuci, kterou poctivě splácím. Dotaz zní, zda exekutoři pověření mou exekucí nemohou vymoci dluh po známém na úkor mé exekuce? Případně jak mám postupovat v takovém případě? Pokud na něj podám žalobu, budu hradit výlohy soudu, což se nevyplatí nebo zda existuje jiný způsob vymožení dluhu. Děkuji. Emil


ODPOVĚĎ:
Pokud podáte návrh na exekuci, budete hradit náklady soudu jen dočasně, můžete náklady požadovat po dlužníkovi zpětně.
Pokud se jedná o Vaše věřitele, ti mohou sami podat tento poddlužnický návrh, což by pro Vás bylo výhodnější právě z hlediska momentálního hrazení nákladů, ale není to jejich povinnost. Pokud splácíte pravidelně, nemají mnoho důvodů tak učinit.
Rozhodnutí soudu o vypořádání ve Vašich rukou znamená, že již bylo rozhodnuto, a to, že známý nemá rozsudek pravděpodobně znamená, že se soudu vyhýbal, nebo nevyzvedává poštu. V dnešním procesním předpisu má ale málo možností zvrátit rozsudek.
Podejte tedy návrh na exekuci, kde budete současně požadovat uhrazení nákladů tohoto řízení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.