Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dle usnesení 29.1.2002 soudní rozhodnutí uložena povinnosti vůči dopravnímu podniku (MHD). Dle usnesení ze dne 3.9.2007 nařízena exekuce proti mé mamince. Dne 22.11.2007 maminka zemřela. Dne 17.10.2008 vydáno usnesení o dědictví, které nabylo právní moci 4.12.2008. Během dědického řízení nebyly shledány žádné dluhy. Maminka nebyla svéprávnou osobou a měla poručníka – sociální odbor magistrátu.
Považuji tuto exekuci za neoprávněnou, promlčenou, špatné soudní rozhodnutí, o tomto jsem neměla povědomost a mám se bránit? Výše exekuce je za dobu uplynulou navýšená o částky, které by vůči mé osobě neměly být uplatněny? Soudní komisař v dědictví pochybil, když si neověřil dluhy u soudu? Nesvéprávný člověk nemůže za toto odpovídat a odpovědnost má poručník, který nad tímto patřičně nedohlížel?


ODPOVĚĎ:
Soudní řízení ani exekuční řízení nemohlo být vedeno proti Vaší matce - nesvéprávnému člověku bez účasti jeho poručníka.
Proti exekuci se můžete bránit tím, že není nikdo, kdo by zdědil povinnost zůstavitele uhradit dluh, protože o něm nebylo v řízení jednáno.
Chcete-li napadnout celé řízení můžete podat žalobu pro zmatečnost rozhodnutí, s tím, že důvod zmatečnosti spočívá v tom, že Vaše maminka neměla procesní způsobilost a nebyla řádně zastoupena (pokud v řízení nevystupoval poručník nebo nejednal v jejím zájmu).
Ve sporu byste mohla vystupovat Vy jako nástupce původního účastníka (tohle je ale dost složité a rozhodně to vyžaduje důkladné seznámení se s celým proběhlým řízením, protože řízení může kromě nedostatku zastoupení být stiženo ještě celou řadou dalších vad, např. v doručování písemností).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.