Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Navštívili mne vykonavatelé exekutora Vrány z Přerova. Bydlím v pronájmu spolu s dalším nájemníkem v bytě v RD, kde má mimo jiné také sídlo a provozovnu společnost, kde jsem zaměstnán (vše je uvedeno i v ŽL společnosti). Tito vykonavatelé provedli bez oznámení a součinnosti s majitelem RD prohlídku všech prostor a provedli soupis movitých věcí, kde více než 90% všech věcí je v majetku s.r.o., která zde má sídlo a provozovnu a dále předmětů majitelky domu a dalšího nájemníka, včetně dětských postelí a hraček jejich malých dětí. S tím, že je během toho dne odvezou do Přerova a následující týden dají do dražby. Bohužel jsem se kdysi dostal do kolotoče dluhů, ze kterého se jíiž nedá a tímto mne donutili se ještě více zadlužit, kdy mne pod tímto psychickým nátlakem donutili si vypůjčit další částku k pokrytí části exekuce, abych alespoň zabránil okamžitému odvozu předmětů osob a firmy, kteří s mou situací nemají co dočinění, čímž jsem se dostal ještě do větší dluhové pasti. Můj dotaz je ale následující:

U drtivé většiny předmětů bylo možné na místě doložit, že nejsou v mém majetku, ale majetku majitelky domu a především s.r.o. (faktury a dodací listy, nálepky na počítačích a tiskárnách s ev.číslem DKP atd) avšak tito pánové tvrdili, že je toto nezajímá, že vyloučit tyto předměty může pouze exekutor, nikoliv oni, vykonavatelé. Problém je v tom, že pokud by vybavení ihned odvezli, jak od začátku tvrdili, že udělají, zničili by kompletní společnost, která se zabývá výrobou denních potřeb, neboť by přišla jak o veškeré účetní a další údaje, zařízení k výrobě atd. včetně zaměstnání i několika osob s tělesným postižením. Když jsem předal vykonavatelům vyšší částku (100.000 Kč) tak upustili od odvezení všech věcí, ale údajně se to jen oddálilo o pár dnů, kdy zase budou chtít další částku, kterou už opravdu nemám kde vzít... Věci tedy nechali na místě, ale odvezli si ihned s sebou firemní notebook, kde je kompletní účetnictví včetně mzdových věcí, přístupy do firemní vzdálené sítě, přístupy do datové schránky firmy a pod., dále 2 PDA zaměstnanců, kteří v nich měli firemní data pro jejich činnost a nově zakoupený kamerový systém s nahráváním, který byl dve dva předtím zakoupen s dokladem společnosti, vše s poznámkou "to se mi líbí, příští týden je dražba".
Nechci se zastávat těch co dluží, povětšinou sami můžeme za tuto situaci, ale jak prosím ochránit ty nevinné, kteří do spárů těchto lidí padnou. Co dělat aby kvůli jednomu člověku nebylo zničeno zdraví či život jiného či rozpad společnosti, která pomáhá alespoň v tom, že takovéto lidi s problémy zaměstná a nevadí jim, že na ně stále chodí exekuce na mzdu a pod. a tím kazí dobrou pověst své firmy. Děkuji, Petr.

ODPOVĚĎ:
Obecně má exekutor právo označit i majetek spolubydlícího, ve Vašem případě jiných nájemníků a firmy. Pokud jde o tyto movité věci, je nutné doložit, že jsou ve vlastnictví jiné osoby, než povinného. Tedy mít při sobě doklady o koupi apod. Pokud věci již odvezou, okamžitě musí osoba, jíž tyto věci patří, požádat o jejich vyloučení z exekuce a opět doložit jejich vlastnictví. To vše písemně u soudu, který vykonavatele poslal, nebo který organizuje dražbu. Poté je již nebude možné poslat do dražby.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.