Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 18 lety jsem opilý havaroval se známými. Pojišťovna po mě chtěla asi 350.000,- za léčbu zranění. Ze začátku jsem neplatil nic (navíc auto bylo neoprávněně užito - dostal jsem 18 měsíců vězení), potom po 300,-, pak jsme se domluvili na 500,-/měs. A před asi 5 lety mi napsali, ať splácím minimálně 7000,- Kč, protože v roce 2011 bude dluh promlčen.

Tolik peněz jsem nemohl dávat - tak to dali exekutorovi. Ten mi vyčíslil se vším všudy cca 1.200.000,-, zablokoval účet, ze kterého jsem platil mj. alimenty a mám exekuci na plat. Oddlužení nelze, protože nechci dělat nějaký podvod, nebo tak něco abych měl celkem minimálně 2 věřitele (paradox). Ptal jsem se právníka, prý se s tím nedá nic dělat. Už mě ubíjí žít a schovávat se jako zločinec. A do smrti nesmím nic mít. Co mám udělat? Děkuji, Luboš

ODPOVĚĎ:
Při nařízení exekuce na takto vysokou částku bohužel kromě jejího splacení opravdu žádné jiné řešení neexistuje. Případné zastavení exekučního řízení pak závisí na uvážení exekutora, řízení může trvat i spoustu let; jakmile by se objevil jiný příjem či majetek, byl by postižen, jak správně uvádíte. Zkuste se ale ještě jednou obrátit na věřitele s žádostí o splátkový kalendář, v průběhu exekučního řízení již promlčení pohledávky nehrozí.
Jsou-li ale nařízeny srážky z pravidelného měsíčního příjmu, je i domluva na této variantě bohužel velmi nepravděpodobná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.