Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám exekuci na plat, která byla podána jako první. Dále mám druhou exekuci na alimenty. Potřebuji vědět, je-li exekuce na alimenty přednostní v plném rozsahu. Můj plat činí cca 17.500,- Kč čistého a na výživném mám soudně určeno platit 11.500,- Kč.

Rozhodnutím vyšší soudní úřednice nám přišlo, že pohledávka vymáhaná exekučním příkazem je sice nepřednostní, ale má lepší pořadí a bude uspokojena z 1/3. Pohledávka výživného, vymáhaná výkonem rozhodnutí je sice přednostní, ale 2. v pořadí a proto budou srážky prováděny pouze z 2. třetiny, ke které bude připočten zbytek mzdy srážený bez omezení. Domnívám se, že jde o chybný postup. Mám za to, že alimenty jsou přednostní v plném rozsahu. Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Výživné patří mezi přednostní pohledávky a sráží se z druhé třetiny exekuovaného příjmu (pokud tato třetina nestačí, uspokojí se spolu s ostatními pohledávkami z první třetiny (§ 279 občanského soudního řádu). Z první třetiny se pohledávky uspokojují poměrně bez ohledu na přednost podle zákona (§ 280 občanského soudního řádu), ale s ohledem na časovou přednost. Třetí třetina se vyplácí povinnému. Tudíž výživné není absolutně přednostní pohledávkou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.