Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2005 jsem získal obecní byt po dlužníkovi. Byt byl vybydlený a ve špatném stavu. Neměl jsem kde být a musel jsem se rychle přestěhovat a tedy byt rekonstruovat. Měl jsem pouze peníze ze stavebka, nebylo to dost. Otec mi nabídl zafinancování rekonstrukce, podepsal jsem mu pak na jeho požadavek až v průběhu prací dohodu, že se jedná o pohledávku splatnou do 1 roka od výzvy a pouze v případě, že byt budu opouštět.

Ústní dohoda byla jiná, ale to nemám jak dokázat, tvářil se, že ten papír je "jen" formalita. Byt nyní opouštím a předpokládám, že otec mě vyzve k zaplacení své pohledávky. Bohužel až pozdě jsem si uvědomil svoji naivitu. Rád bych věděl, jestli lze toto hodnotit jako podpis dohody v tísni, protože nebýt časového presu, jednal bych jinak, nemám ani možnost ověřit, jestli jím deklarovaná částka je pravdivá. Navíc jsem mu na ústní dohodu v uvedeném období převedl peníze ze stavebka "na zhodnocení", k tomu mám jen potvrzení z banky o převodu. Očekával jsem, že to započte (cca 1/3 pohledávky), ale nehodlá. Mám vůbec nějaké možnosti? Děkuji předem za případnou radu, David.

ODPOVĚĎ:
Aby bylo možno právní jednání posoudit jako neplatné, musí být vedle tísně splněna i podmínka nápadně nevýhodných podmínek. Ve Vašem případě by se mohlo jednat o uzavření smlouvy v tísni, nicméně podmínky plnění se již za nápadně nevýhodné považovat nedají – zejména pak splatnost až v případě opuštění bytu, které není jisté, zda vůbec nastane.

Pokud nemáte jak prokázat, že jste otci převedl Vaše stavební spoření a nejednalo se o darování, případně pokud by toto Váš otec nepopřel, nebude lehké v případném soudním sporu prokázat, že máte za otcem tuto pohledávku. K možnostem započtení by však bylo potřeba znát více detailů ohledně vaší dohody, proto by bylo vhodné poradit se osobně s advokátem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zneplatnění části smlouvy o půjčce - neplatnost právního jednání v tísni nebo za nápadně nevýhodných podmínek a okolností
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.