Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2004, jsem si vzal od firmy půjčku 25.000 Kč, díky jiným dluhům a předlužení jsem nesplácel a poté zapomněl, dnes (10.07.2018) jsem již bez těchto problémů a nevím jestli již není tahle záležitost promlčena, nebo jak dál postupovat. Poslední kontakt s věřitelem si nejsem jistý kdy byl a zda jsem nepodepsal v této době, dohodu o uznání dluhu, ale poslední kontakt určitě nebyl po roce 2008.

Smlouva je na půjčku 25.000 Kč RPSN 78%, týdenní splátky, konečná suma cca 44.000 Kč, poslední splátka 5.1.2006, dále rozhodčí doložka přímo se jménem, úroky z prodlení 0,5 procenta denně do zaplacení, není uvedena žádná doba promlčení, v uvedenou dobu jsem vytloukal půjčku další půjčkou a byl samá exekuce, postupně jak se všichni upomínali jsem vše splácel a na tohle úplně zapomněl protože mě nikdo nekontaktoval, jaká je má situace v této záležitosti, již se nechci dostat do exekucí a nesmyslných dluhů. Mnohokrát děkuji za radu. S pozdravem František.

ODPOVĚĎ:
Pokud jste nepodepsal žádné uznání dluhu, promlčecí lhůta je ze zákona tříletá a začíná běžet dnem následujícím po splatnosti dluhu. Je tedy důležité, na jaké datum byla sjednána splatnost. Pokud je to více než před třemi lety, pak je nárok na vrácení promlčen. Pokud byste podepsal uznání dluhu, pak je promlčecí lhůta desetiletá, opět od splatnosti. Pokud se tedy jedná o dluh promlčený, nemáte povinnost jej uhradit, v případě případného soudního vymáhání vzneste námitku promlčení.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv splatnosti dluhu na promlčení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.