Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2013 jsem bývalému příteli půjčila částku ve výši 140.000 Kč. Nenapsali jsme žádnou směnku, prostě nic a teď mi to odmítá vrátit. Mám jenom papír z banky, jak jsem ty peníze převáděla z mého účtu na jeho účet. Je možné to od něho nějak vymáhat? Děkuji Linda.

ODPOVĚĎ:
Pohledávku, kterou máte za Vaším bývalým přítelem, vymáhat lze, a to soudní cestou. Nutno však jedním dechem dodat, že s ohledem na Vámi uváděné skutečnosti bude takové vymáhání s vysokou pravděpodobností neúspěšné.
Pokud jste se svým bývalým přítelem ústně uzavřela smlouvu o půjčce před čtyřmi lety, stalo se tak, jak předpokládám, v roce 2013, tedy ještě za účinnosti starého Občanského zákoníku (účinného do 31. 12. 2013).
Dle znění dotazu předpokládám, že se svým bývalým přítelem jste nesjednala žádnou lhůtu, ve které Vám má zapůjčené peníze vrátit. Pro takové případy byl použitelný § 563 starého Občanského zákoníku, dle něhož platilo, že nebyla-li doba splnění dohodnuta, byl dlužník povinen splnit dluh prvního dne poté, kdy byl o plnění věřitelem požádán (prakticky totéž je zakotveno rovněž v § 1958/2 nyní účinného občanského zákoníku).
Jste tedy oprávněna Vašeho bývalého přítele vyzvat (ideálně písemně) k tomu, aby Vám zapůjčené peníze vrátil, přičemž Váš bývalý přítel bude povinen vrátit Vám zapůjčené peníze následující den poté, kdy Vaší výzvu obdrží.
Je však nutné si uvědomit, že Vaše právo vyzvat (požádat) Vašeho bývalého přítele k vrácení zapůjčených peněz, podléhá promlčení, a to ve standardní tříleté promlčecí lhůtě. Vaše právo vyzvat Vašeho bývalého přítele k vrácení zapůjčených peněz je proto s vysokou pravděpodobností již promlčeno.
To znamená, že pokud by Váš bývalý přítel Vaší výzvě nevyhověl (což lze vzhledem k jeho aktuálnímu postoji předpokládat), musela byste na něj podat k místně příslušnému okresnímu soudu žalobu. Pokud by Váš přítel před soudem namítl, že Vaše právo je již promlčeno, nemohl by soud Vašemu požadavku vyhovět a žalobu by zamítl.
Další značnou potíží je důkazní nouze na Vaší straně. Veškerá svá žalobní tvrzení jste totiž povinna řádně prokázat. Nemáte-li k dispozici ani listinnou smlouvu, je možné, že byste důkazní břemeno neunesla. Uzavření smlouvy v ústní formě byste samozřejmě mohla prokázat např. svědeckou výpovědí toho, kdo má o existenci této smlouvy povědomí, kopiemi korespondence mezi Vámi a Vaším bývalým přítelem, výpisem z bankovního účtu či jinak (i tak však platí, že vznesením námitky promlčení bude Vaše žaloba soudem zamítnuta).
V současné chvíli můžete navštívit advokáta:
www.advokatikomora.cz
se kterým můžete své žalobní možnosti konzultovat (obecně však Vaše vyhlídky na úspěšné vymožení zapůjčených peněz nevidím příliš růžově).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 40/1964 Sb., Občanský zákoník
zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.