Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se společníkem jsme měli akciovou společnost a v roce 2002 jsem podepsal směnku v rámci firmy, kde jsem figuroval jako rukojmí za ručitele. Ručitelem byla dceřinná společnost s. r. o. Obě firmy, jak a. s. , tak s. r. o. zkrachovaly, společník obě firmy vytuneloval a celou směnku hodil na mne jako na fyzickou osobu.

12/2003 jsem obdržel od soudu směnečný platební rozkaz, částku ve výši cca 700 000 Kč jsem neuhradil, ani neměl z čeho. Je to již 12 let a nic se neděje. Žádná exekuce není proti mne vedena. Chci se zeptat, zda je nějaká promlčecí lhůta? Pořád se bojím přihlásit si k mé partnerce trvalé bydliště, chceme se vzít, ale pořád je nad námi strašák směnky. Partnerka vlastní RD, tak se bojíme i svatby. Chtěl bych konečně normálně žít. Společník se mnou nekomunikuje. Hrozí mi pořád nějaké riziko vymáhání i po těch skoro 13-ti letech? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Směnečný platební rozkaz je rozhodnutím soudu ve věcí samé. Po jeho doručení máte 15 dnů na to, abyste buď plnil, co Vám bylo uloženo a nebo podal tzv. námitky, což si lze představit jako odvolání proti rozsudku soudu. Pokud jste ani jedno z toho neučinil, stává se směnečný platební rozkaz vykonatelným, což znamená, že po Vás plnění lze vymáhat. Podle právní úpravy tehdy platné platí, že bylo-li právo přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu nebo jiného orgánu, promlčuje se za deset let ode dne, kdy mělo být podle rozhodnutí plněno. Ve Vašem případě je možné, že povinnost uhrazení dluhu tedy již byla promlčena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.