Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel 06/2018 zemřel. Notář vyzval nevlastní dceru, která byla objednatel pohřbu na první sezení. Ani nevím, jestli ještě bude zvát mě jako manželku. Jsme 4 dědici, uzavřeli jsme u právníka dohodu na vyřízení dědictví, se kterou půjdeme k notáři až nás vyzve. Manžel měl v majetku (SJM) několik aut. Chtěli bychom je prodat.

Bohužel u jednoho nákladního jsme nenašli ani jeden technický průkaz. Není uhrazeno povinné ručení, bylo uhrazeno pouze do konce července 2018, a technickou prohlídku má jen do konce srpna 2018. Manipulovat s ním se asi do vyřízení celého dědictví nedá. Jedno je jisté, na dopravním inspektorátě nám duplikát techničáku vydají až po vyřízení dědictví. Bojíme se dalších poplatků např. z kanceláře pojistitelů za neuhrazení povinného ručení. Je to poměrně vysoká částka, jde o nákladní automobil a nikdo z nás to nechce sám uhradit. Dá se toto nějak přednostně vyřizovat? Jak postupovat? Značky do depozita jde dát jen se zaplaceným povinným ručením. Na technickou můžeme jen s technickým průkazem, prodávat auto taktéž. Děkuji Anastázie

ODPOVĚĎ:
Povinné ručení na vozidlo by mělo být uhrazeno a ten, kdo jej uhradí, by měl pohledávku přihlásit do dědického řízení. Přednostně to vyřídit nelze, je třeba uhradit a následně uplatnit v dědickém řízení, notář by měl posléze v usnesení o dědictví určit, kdo a jakým dílem uhrazenou částku plátci nahradí. Prodat vozidlo můžete až po ukončení dědického řízení, až bude určeno, kdo je novým vlastníkem vozidla.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Co když zděděné auto nemá zaplacenou pojistku - kdo ji musí zaplatit než bude vyřízeno dědictví, dědické řízení?
  • Je nutný technický průkaz k zaplacení pojistky na zděděné auto, automobil, vozidlo?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.