Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti maminky - majitelky hrobového místa, Městský úřad vydal Smlouvu o nájmu mé sestře, která převod v té době vyřizovala. Nájem platíme napůl, obě se o hrob staráme. Prosím, co musím udělat, aby Smlouva byla napsána na nás obě? Musí mi úřad vyhovět? Co se zařízením hrobu?

Od notáře je napsáno, že sestra se postarala o pohřeb, tak jí náleží zařízení hrobu. Je to vůbec správné? Starala jsem se v té době zase o jiné věci (nájemní byt maminky, dluhy, přeplatky, elektřina, předání bytu, atd.). Děkuji, Květoslava.

ODPOVĚĎ:
Smlouva o nájmu hrobového místa by měla být napsána na osobu, která dle dědického řízení nájem zdědila. Pokud vůbec otázku nájmu hrobového místa dědické řízení neřešilo, mělo by být vyvoláno řízení o dodatečné projednání dědictví a určeno, kdo je dědicem ve věci nájmu. Je možné, abyste to byly obě. Není správné, že je sestra automaticky majitelkou zařízení hrobu proto, že se postarala o pohřeb. Pokud ale po matce zůstal pouze majetek nepatrné hodnoty (do částky 20.000,-Kč), notář vůbec dědictví neprojednal a vše napsal na sestru, coby vypravitelku pohřbu. Pokud byste se tedy chtěla domáhat uvedení na straně nájemce v nájemní smlouvě a úřad Vám nevyhoví, nezbude, než se domáhat dodatečného projednání dědictví a určení, že i Vy jste dědičkou co do nájemního vztahu. na základě rozhodnutí notáře byste se pak mohla domáhat uvedení jako nájemce ve smlouvě.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zdědit hrobové místo neprojednané v dědictví, dědickém řízení?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.