Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Došlo mi oznámení o dědictví po babičce, po které zůstaly v malém množství dluhy a malý pozemek. Už jsem se byl osobně podívat do spisu, co tam je a co není. Je to už 7 měsíců (od 9/2017), co probíhá zjišťování dědiců atd. Já jsem dostal oznámení o tomto dědictví teprve 10.5.2018 a do jednoho měsíce od přijetí oznámení se mám buď vzdát písemně dědictví nebo ho přijmout.

Bohužel pracuji v zahraničí a mám na to dost málo času, aby si vše pozjišťovalo a tak by se chtěl zeptat v jakém smyslu se dá napsat žádost o prodloužení lhůty k odmítnutí dědictví. Také se chci zeptat, jestli u plné moci druhé osobě k nahlédnutí do spisu, musí být ověřován podpis nebo stačí jen to podepsat bez ověření podpisu. Také jak je zajištěno, že po přijetí dědictví i z dluhy se potom někdo nepřihlásí dodatečně ještě o další dluhy. Pokud můžete odpovězte mi co nejrychleji. Děkuji předem, s pozdravem Jonáš.

ODPOVĚĎ:
Požádat o prodloužení lhůty k odmítnutí dědictví můžete. Pokud jde o formu žádosti, je třeba specifikovat, jakého dědictví se žádost týká, tj. spisovou značku, specifikaci zůstavitele, specifikaci Vaší osoby, vylíčení důvodů, proč o prodloužení žádáte a uvedení lhůty, na kterou má být možnost odmítnutí prodloužena.
Zákon uvádí, že "Když dědic trvale žije v zahraničí a v České republice nemá jiné bydliště, je lhůta pro odmítnutí dědictví prodloužena na tři měsíce."
Dále: "V oprávněných případech může soud z důležitých důvodů lhůtu pro odmítnutí dědictví dle potřeby prodloužit."
Pokud budete někoho zmocňovat k nahlédnutí do spisu, rozhodně ověřte Váš podpis. Bohužel se nemůžete vyhnout situaci, kdy se někdo o dluhy přihlásí dodatečně, pokud byste dědictví přijal, odpovídáte ale za dluhy pouze do výše nabytého dědictví. V době, kdy dědictví přijímáte, nemáte možnost nijak zjistit, zda se do dědictví někdo dodatečně nepřihlásí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak požádat o prodloužení lhůty na odmítnutí dědictví dědicem při dlouhodobém pobytu v zahraničí
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.