Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem, jak postupovat při uplatnění dodatečného dědického řízení. Sestra, která byla ode mne starší o 18 let zemřela v domově seniorů v r. 1999. Neměla děti a tudíž ani dědice. Až teď jsem zjistil, že otec jí někdy dávno daroval pole (ornou půdu). Tento pozemek je stále veden na listu vlastnictví na katastru nemovitostí ČR psaný na zemřelou sestru.

V daném roce jsem zařídil pohřeb, uhradil náležitosti s pohřbem spojené a vypořádal doplatky za pobyt v domově seniorů DS. Před odchodem do domova seniorů sestra všechen majetek prodala - až na pozemky. Dědické řízení neproběhlo, tak se stalo to, že jsem ani nevěděl o existenci zápisu na listu vlastnictví v KN ČR. Prosím tedy o radu, jak postupovat, aby dědické řízení bylo zrealizováno. Děkuji za odpověď předem. Vratislav.

ODPOVĚĎ:
Podejte k soudu, v jehož obvodu sestra před smrtí bydlela, žádost o dodatečné projednání dědictví, v žádosti popište situaci a doložte výpisem z listu vlastnictví. Soud pověří notáře, (většinou toho, který v minulosti dědictví projednával), aby Vás předvolal a dodatečně zjištěný majetek projednal. Ten, kdo bude dědit, pak bude hradit odměnu notáři, která se ale vypočítává ke stavu ke dni úmrtí zůstavitele. Tj. odměna notáře nebude nijak vysoká.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dohledání majetku neprojednaného v dědickém řízení a žádost o dodatečné projednání dědictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.