Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Je dědická smlouva při úmrtí dědice dříve než zůstavitele součástí pozůstalosti zemřelého smluvního dědice, není-li určen v dědické smlouvě náhradník? Musí v dědické smlouvě stanovený náhradník souhlasit s podmínkami uvedenými v dědické smlouvě a musí je jako náhradník také dodržet? Musí být náhradník uzavření dědické smlouvy přítomen a musí před notářem stvrdit svůj souhlas se svým náhradnictvím? Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Na Váš dotaz zákon odpověď nedává a dokonce i notáři uvádějí, že se s takovou situací nesetkali. Nicméně závěr je takový, že v případě úmrtí dědice by především měla být uzavřena nová dědická smlouva. Pokud není, pak dle mého názoru nárok předemřelého dědice z dědické smlouvy na dědice dle dědické posloupnosti nepřechází a v části, která již není realizovatelná pro úmrtí dědice by mělo být o majetku rozhodnuto dle zákonné dědické posloupnosti. Jelikož dědická smlouva je vícestranný právní úkon, všechny osoby z ní povolané s ní musí souhlasit a tedy stvrdit souhlas svým podpisem u notáře. Pokud by tedy náhradník s dědickou smlouvou nesouhlasil, nemůže být z dědické smlouvy náhradníkem.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv dědické smlouvy na dědění pokud zemře dědic dříve než budoucí zůstavitel
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.