Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ženatý (poprvé) v r. 2009 a mám s manželkou jediné dítě - 3,5 letého syna. Mám v osobním vlastnictví byt a rekreační chatu - oboje jsem měl v osobním vlastnictví již za svobodna. Jsou zde jisté opodstatněné důvody, ze kterých nehodlám nic ponechat náhodě a potřebuji po právní stránce "neprůstřelně" zajistit stav ten, aby v případě mého úmrtí dědicem výše uvedených nemovitostí nebyla moje manželka, ale jen a pouze můj syn.

Předpokládám, že toto lze "ošetřit" závětí? Pokud takto, co je potřeba v závěti neopomenout uvést, aby výsledný stav byl "k obrazu mému"? U koho se závěť uzavřírá, advokáta nebo notáře? Jaké neopomenutelné údaje musí právoplatná závěť obsahovat? Je možné a lepší nechat závěť vypracovat "na klíč"? Lze toto pojistit i nějak jinak, než (pokud) jen závětí, ev. více způsoby souběžně? Jak by to dopadlo v případě, že by nemovitosti zdědil můj syn a ještě by nedosáhl plnoletitosti? Lze tuto alternativu ošetřit nějak tak, aby byl případným "dočasným dědicem" někdo z mých přímých příbuzných a syn by po dosažení plnoletitosti nemovitosti "převzal"? Obdobný dotaz prosím i ke stavu mého penzijního připojištění, uzavřeného již za manželství, v r. 2012. V dodatku ke smlouvě o penzijním připojištění se státním příspěvkem je uvedena moje manželka jako "oprávněná osoba k převzetí nároku v případě úmrtí klienta". Dodatek samozřejmě nechám v pojišťovně upravit. Bude toto dostačující nebo je dobré či vysloveně nutné toto ještě zajistit nějakým dalším právním krokem? Opět k případu nezletilosti mého syna: částka by byla někde uložena a jemu vyplacena po dosažení jeho plnoletitosti? Děkuji, Gabriel.

ODPOVĚĎ:
Děti jsou neopomenutelnými dědici, nikdo jiný, proto můžete synovi odkázat vše. Pokud nechcete, aby cokoliv dědila manželka, pak sepište závěť, v níž vše odkážete synovi.
O správné formě závěti, aby byla právně platná píšeme na stránce
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dedictvi.html
Závěť můžete sepsat jak vlastní rukou, tak tím pověřit advokáta (který Vám zejména poradí, jak ji správně sepsat) či notáře, který ji sepíše formou notářského zápisu - tzv. veřejné listiny.
Pokud závěť budete sepisovat sám, pak musíte vlastní rukou a musíte ji podepsat a datovat.
Pokud byste sepisoval závěť na počítači, pak pod závětí musí být podepsaní dva svědci. Pokud by měl syn dědit v době, kdy ještě není zletilý, můžete v závěti ustanovit tzv. správce dědictví, tedy jakoukoliv osobu, která se bude o dědictví starat až do zletilosti syna. Stejně s penzijním pojištěním, odkažte jej synovi a ustanovte správce, který se bude o finance starat do zletilosti syna. Dědickým řízením jsou pověřeni vždy notáři, proto doporučuji obrátit se za účelem detailních informací na notáře - seznam na www.nkcr.cz nebo na advokáta, který Vám rovněž poradí a jejich seznam je dostupný na stránkách www.advokatikomora.cz.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění penzijního pojištění, připojištní - jak zajistit, aby nedědila manželka, manžel
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.