Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička s dědou vlastní byt, babička ještě chatu. Babička má 3 děti (A. , D. a M. - můj otec) z předchozího manželství, děda má možná nějaké dítě, se kterým není a nebyl v kontaktu. Byt chtějí dát mně - vnučce, ale až po smrti (darovací smlouva s věcným břemenem nepřipadá v úvahu). Jak tuto situaci vyřešit?

Ze zákona existuje nepominutelný dědic a bude problém, abych dostala byt celý, jak zařídit abych dostala alespoň co největší čast? D. s M. mají podle závěti babičky dostat chatu. Nejlépe mi vychází závěť, kde by se aplikoval nepominutelný dědic, kde A. , D. a M. mají nárok na 1/4 z 1/3 (tzn. 1/12) z babiččiny pozůstalosti (chata a 1/2 bytu). Přičemž tam by tyto nároky D. a M. splnila odkázaná chata, a nárokovat si část bytu měla pouze A. , která v závěti není? A v případě dědy by nezbylo než doufat, že žádné děti nemá, nebo se nedohledají, případně by také měli nárok na 1/4 jejich zákonného dědického podílu. V případě závěti nepominutelní dědicové nedostanou svůj podíl na bytu, ale pouze jim budu muset vyplatit částku v hodnotě jejich podílu? Co darovací smlouva pro případ smrti?

ODPOVĚĎ:
Uvažujete správně, všichni neopomenutelní dědicové, pokud jsou zletilí, musí dostat alespoň 1/4 dědického podílu, na který by měli nárok ze zákona. To platí i pro darování pro případ smrti. Úplně nejjednodušší by bylo, kdyby se prarodiče rozhodli Vám majetek darovat již za života, tam se žádné ustanovení o neopomenutelných dědicích neuplatní. Pokud by byla sepsána závěť, tak v ní musí být uvedeno, co kterému dědici připadne, pokud by závěť vše odkazovala Vám, pak je neplatná. Ze závěti tedy musí vyplynout, komu připadne jaká část majetku, resp. jak velký podíl na jakém majetku. V rámci dědického řízení můžete s ostatními dědici uzavřít dědickou dohodu, kde se můžete domluvit i odchylně od závěti a tam by byl prostor pro domluvu, koho jakou částkou vyplatíte.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Neplatnost závěti ve prospěch vnuka, vnučky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.