Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V březnu 2018 mi zemřel manžel, jako dědicové nemovitosti jsem já, náš syn a jeho dvě dcery z prvního manželství. Dcery nejdříve chtěly být napsány na listu vlastnictví, ale nakonec si to rozmyslely a chtějí být vyplaceny. Na stavbu domu se použilo v roce 2006 i stavební spoření nezletilého syna Honzy, ve výši 139.000 Kč a přes opatrovnický soud jsme na něj získali úvěr ve výši 161.000 Kč.

Tedy 300.000 Kč, protože jinak bychom dům nedostavěli. Dům byl postavený za 1.200.000 Kč. Dcery počítají s tím, že odhad domu bude okolo 3.500.000 Kč. Mě by zajímalo, zda se synovo stavební spoření se může odečíst z dědictví pokud ano, tak jestli se těch 300.000 Kč zhodnocuje stejně jako dům. A jak postupovat u notáře, kterému jsem podklady poslala. Děkuji, Anita.

ODPOVĚĎ:
Částka ze stavebního spoření může být uplatněna v rámci dědictví jako investice do domu. Teoreticky by tedy syn mohl v rámci vypořádání dědictví tuto investici uplatnit, ovšem pokud s tím ostatní dědicové nebudou souhlasit, bude muset tento dědic podat žalobu, kterou se bude domáhat vůči ostatním vrácení této investované částky. Je ale na notáři, aby ho o jeho právech poučil a stanovil mu lhůtu k podání žaloby. Investované peníze se již podle nového občanského zákoníku zhodnocují stejně, jako se zhodnotila celá nemovitost. Pro účely případného soudního řízení bych ale doporučila obrátit se na znalce, který by částky přesně stanovil.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zhodnocení investovaných peněz potomka do nemovitosti v čase - dochází ke zhodnocení nebo ne?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.