Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám v bezpodílovém ideálním vlastnictví se sourozenci hrob rodičů. Sourozenci již zemřeli. Přechází vlastnictví na potomky sourozenců nebo jsem vlastníkem sama. Nevím jak by měly postupovat mé děti po mém úmrtí. Při notářském řízení o dědictví u sourozenců hrob zmiňován nebyl. Děti sourozenců hrob nenavštěvují. Pro velkou vzdálenost zvažuji, že nechám rodiče přemístit, případně rozprášit. Děkuji, Leona.

ODPOVĚĎ:
Pokud nebylo vlastnictví hrobu řešeno v dědickém řízení, zůstala tato otázky otevřená a měl by být podán návrh na dodatečné projednání dědictví. Není to nijak složitá ani nákladná záležitost, návrh podáváte k soudu, v jehož obvodu měl zemřelý před smrtí trvalé bydliště. Je ale otázkou, zda to vůbec má cenu, když se děti sourozenců o hrob nezajímají. Nejjednodušší řešení by bylo, abyste rodiče přemístila a hrob zrušila. V případě Vašeho úmrtí by se totiž Vaše děti dostaly do podobné situace jako Vy. Řešily by, zda má cenu podávat návrh na dodatečné projednání dědictví kvůli podílu vlastníků ze strany vašich sourozenců, kteří navíc o hrob nemají zájem.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se vyhnout dodatečnému dědickému řízení u neprojednaného majetku zůstavitele (hrob)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.