Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je bezplatným plněním ve prospěch nepominutelného dědice pouze plnění, kterým nepominutelný dědic nabývá do vlastnictví nové majetkové hodnoty, nebo se může jednat o jiná bezúplatná plnění? Jak by měl postupovat potomek nepominutelného dědice zůstavitele (tedy vnuk zůstavitele), pokud jeho předkovi svědčila některá z domněnek otcovství, nikdy však k určení otcovství nedošlo. Děkuji, Zlatuše.

ODPOVĚĎ:
Bezúplatné plnění je plnění, na které se neváže žádná protihodnota, tj. např. dar či dědictví, jelikož za ně obdarovaný či dědic nic neplatí. V dědickém řízení jsou tedy všechny hodnoty, které dědic nabývá, bezúplatným plněním. Pokud jde o otcovství, pak k jeho popření či uznání existují zákonné lhůty, které jsou prekluzivní. Soud pouze může s ohledem na konkrétní případ prominout zmeškání lhůty. Dědic osoby, která mohla či naopak nemohla být otcem, již tedy není ani aktivně (na straně žalobce) ani pasivně (na straně žalované) legitimován k žalobě na určení či popření otcovství.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Bezplatným plněním ve prospěch nepominutelného dědice
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.