Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec zemřel 2017, nesepsal závěť. Zanechal hotovost a cenné papíry rozdělené do deseti společností. Zajímala by mne informace v jakém poměru se dědictví bude dělit, a zda mám nárok na hotovost, kterou zanechal na bankovním účtu, tedy BÚ vedeném na jeho jméno stejně jako cenné papíry. Obojí vzniklo za jeho manželství a nic z toho nezdědil ani nedostal darem. Dědictví se týká dcery a manželky. Děkuji, Karolína.

ODPOVĚĎ:
Pokud připadají v úvahu jako dědicové dcera a manželka, pak tyto obě dědí rovným dílem. Pokud se nedohodnou, musel by notář zadat znalecký posudek na ocenění dědictví a vše by bylo děleno rovným dílem. Máte ale asi na mysli situaci, že vše, co po otci zůstalo, je součástí SJM, jelikož to pořídil za manželství. Ano, pakliže vše pořídil za manželství, automaticky jsou všechna aktiva součástí SJM, pokud není samostatnou žalobou prokázán opak. Manželce tedy zůstává polovina všeho z titulu SJM a o druhou polovinu se matka (manželka) s dcerou dělí rovným dílem, tedy na půl, jak o finance na účtech, tak o cenné papíry ve společnostech.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Posudek na nominální hodnotu cenných papírů v dědictví, dědickém řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.