Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Čeká nás dědické řízení po otci, který zemřel na podzim 2017 a chci se zeptat, jestli do dědictví spadá byt, ve kterém bydlel se svou druhou ženou a v roce 2013 jako předseda družstva nechal členská práva převést pouze na ní. Tudíž družstevní byt je na katastru psaný jen na manželku, ale nabyla ho za manželství a neměli v té době rozdělené SJM.

Patří i tento byt do dědictví? A jak je to s finanční hotovostí na účtech? Patří do dědictví i společné úspory, i když bankovní účty jsou psané pouze na manželku? Děkuji, Erika.

ODPOVĚĎ:
V daném případě je třeba vyjasnit, k jakému převodu vlastně v roce 2013 došlo. Pokud je byt v evidenci nemovitostí psaný jen na manželku, pak se nejedná o družstevní byt, ale byt v osobním vlastnictví a je třeba zjistit, jak k převodu došlo. Pokud neměli SJM zúžené, pak i když je byt psaný na manželku, byl-li přepis do osobního vlastnictví učiněn v době manželství, spadá byt do SJM a polovina by měla být předmětem dědického řízení. Notář ale nemá povinnost toto zjišťovat a může Vás odkázat na občanskoprávní žalobu a teprve po jejím výsledku byt do dědictví zahrne či nikoliv. Stejné je to s účty. Pokud jsou na nich finanční prostředky, které byly naspořeny za manželství, pak by měly být poloviny zůstatků součástí SJM a tím pádem i dědictví. Je to stejné jako u bytu, notář toto zkoumat nemusí a odkáže Vás na občanskoprávní soud.


 

> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování, převod družstevního bytu DB nové manželce a dědění družstevního bytu DB dětmi, potomky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.