Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bratr mně odmítá vyplatit dědický podíl z hotovosti, kterou vzal po smrti matky k sobě a vybral z vkladní knížky. Bratr toto v dědickém řízení před notářem přiznal, souhlasil s usnesením a podepsal jej. Vyzvala jsem jej k plnění, odmítá dluh uznat, vysmívá se. Usnesení – právní moc 10/2017.

V usnesení o dohodě o rozdělení pozůstalosti po zemřelé matce není jednoznačně uvedeno, že bratr vzal po smrti matky hotovost v domě zemřelé k sobě a vybral vkladní knížku. Notář sepsal majetek zemřelé a uvádí (mimo jiné), že součástí majetku je, cituji: „hotovost uložená v domě na adrese, č. , ve výši …“ „práva a povinnosti vyplývající ze smlouvy o vkladní knížce č. , ke dni úmrtí ve výši…“ V závěru výčtu majetku zemřelé notář uvádí: „nabývají rovným dílem děti zemřelé a potvrzuje podle této dohody nabytí dědictví dědicům." Musím v případě řízení prokazovat, že výše uvedené hotovosti, po smrti matky, vzal bratr? Jak to prokázat? Děkuji za odpověď. Děkuji, Mia.

ODPOVĚĎ:
Pokud není v usnesení o dědictví výslovně uvedeno, že bratr je povinen Vám na vypořádání dědického podílu uhradit určitou částku, kterou má v držení, budete muset skutečně prokazovat, že peníze měl a tyto vám neuhradil. Detaily by ale měly být zřejmé z protokolu o jednání, pokud uvádíte, že bratr to při jednání s notářem přiznal, mělo by to být zachyceno v protokolu. Tento bude následně podkladem pro žalobu. Jako účastník řízení máte právo do spisu nahlížet, zjistěte si, zda je spis ještě u notáře nebo už u soudu a objednejte si nahlížení a dobře prostudujte protokoly z jednání.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak dokázat, že dědic vzal peníze po smrti zůstavitele před dědickým řízením k sobě
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.