Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovali bychom radu ohledně dědictví a také úhrady za provedení práce. 2016 (pravděpodobně v létě) si nechali manželovi rodiče udělat od kamenické firmy obložení zahradní kašny mramorem. O tom, že práce proběhly a byly dokončeny víme. 01/2017 manželův otec zemřel a cca za měsíc přišel za manželovou matkou někdo z kamenické firmy, že jim dluží ještě peníze za práci.

Velký problém je v tom, že oba rodiče byli těžcí alkoholici. Tchyně nám o tom řekla a věděla, že tchán tehdy něco platil, ale nevěděla vůbec kolik. Chtěli jsme po ní, aby si zažádala o fakturu, doklad o proběhlé platbě, popř. cokoliv jiného, z čeho by bylo zřejmé, že na částku 22.000 Kč mají nárok. Ona ovšem nebyla schopna cokoliv zajistit ani nevěděla název firmy, která práci provedla, abychom se s nimi zkontaktovali. Za pár týdnů jí prý opět telefonovali a chtěli zaplatit, ale ona takovou částku neměla. Pak však získala dědictví po tchánovi a manželovi řekla, že tu částku uhradila. Neměla ovšem žádný doklad. Vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu (neustále byla opilá) to nebylo nic zvláštního a manželovu pomoc rázně odmítala, takže jsme doufali, že to tak opravdu bylo. 19.1.2018 tchyně tragicky zemřela při požáru, kdy byla zničena celá budova, kde bydlela včetně všeho vybavení atd. 20.1.2018 přišla na její jméno faktura z kamenické firmy na úhradu 22.000 Kč vč. DPH, která byla vystavena 17.1.2018 a datum uskutečnění zdanitelného plnění je také 17.1.2018, přestože práce proběhly v létě 2016. Jelikož nemáme vůbec žádné dokumenty k této situaci, nevíme, jak se zachovat. Tchyně neměla téměř žádný majetek, ale manžel by se případného dědictví nechtěl vzdávat pouze kvůli této faktuře, o které nevíme, jestli byla vystavena oprávněně. Domníváme se, že se nejedná o "čistou" záležitost ze strany kamenické firmy (pozdní vystavení faktury; snaha, aby jim byly peníze zaplaceny bez faktury). Tchán přepsal celý dům včetně pozemku, kde bydleli 15.8.2016 na mého manžela. Tedy nebyl už vlastníkem ani zmiňované kašny. Pokud by firma doložila smlouvu, kde by byl datum podpisu po 15.8.2016, byla by platná? A pokud bychom odmítli fakturu zaplatit, protože si myslíme, že se jedná o snahu získat peníze z téměř nesvéprávné osoby (manželova matka), měli by nárok odvézt si mramorové obložení zpět, i když jim tchán nějakou částku zaplatil? O ničem však nemáme žádné doklady. Děkujeme, Olga

ODPOVĚĎ:
Pokud kamenická firma cokoliv požaduje, musí prokázat oprávněnost nároku. Musí tedy doložit objednávku, rozpočet, rozpis provedených prací, doklad, že komunikovala s objednatelem a doklad, co a kdy tchán zaplatil. Kamenická firma musí svou pohledávku přihlásit do dědického řízení a pokud ji jako dědicové neuznáte, musí se tato firma obrátit na soud, kde se bude dokazovat oprávněnost nároku. Za dané situace bych nedoporučovala pohledávku uznávat a pokud by se firma rozhodla pohledávku uplatnit u soudu, obrátit se na pomoc advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz.
Pokud by firma doložila smlouvu podepsanou až v době, kdy již tchán nebyl vlastníkem, sice by smlouva platná nebyla, ovšem na jejím základě plněno bylo a strany by si tedy musely vrátit vše, co si navzájem poskytly. Kamenická firma by si tedy mohla odvézt své dílo, nicméně pouze do té míry, jaká by byla fakticky možná, aby dílo nebylo znehodnoceno. V ostatním by pravý vlastník byl povinen uhradit provedené práce. A to se týká i situace, kdy by bylo prokázáno, že tchán již něco uhradil.


Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dluh zemřelého objednatele zhotoviteli - vymáhání dluhu po dědici, dědicích
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.