Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 zemřela moje babička, dle dohody co jsme měli s celou rodinou jsem měl být účastník na jejím dědictví v Čechách, ale nevím nic o její závěti i dědickém řízení. O její smrti jsem se dozvěděl pozdě, protože žiji v zahraničí. Nikdo mi o něčem neposlal žádnou komunikaci a už bohužel také od její smrti přešly více než 3 roky.

Nevím proto, jestli bylo nějaké dědické řízení nebo ne. Jak a kde bych mohl získat údaje a informace, jestli jsem nakonec účastník na jejím dědictví, jestli měla závěť nebo na který úřad v Čechách bych se měl v tomto případě obrátit? Aktuálně stále žiji v zahraničí. Děkuji, Vladimír.

ODPOVĚĎ:
Dle ustanovení § 98 odst. 1 zákona o zvláštních řízeních soudních je pro řízeni o pozůstalosti příslušný soud, v jehož obvodu měl zůstavitel v době smrti evidováno místo trvalého bydliště, pokud by podle centrální evidence obyvatel trvalé bydliště nemohlo být zjištěno, pak je příslušný soud, kde měl zůstavitel poslední faktické bydliště. Pokud by nebylo možné zjistit ani faktické bydliště, pak je příslušný soud, kde se nachází nemovitý majetek zůstavitele. A konečně pokud nelze využít ani tento ukazatel, je příslušný soud, kde zůstavitel zemřel.
Doporučuji tedy se obrátit na obvodní/okresní soud v obvodu, ve kterém měla Vaše babička trvalé bydliště, resp. ve kterém před smrtí bydlela, neboť se bude z velké pravděpodobnosti jednat o shodné místo, a učinit dotaz, zda u tohoto soudu probíhá dědické řízení, resp. který notář byl pro vyřízení dědického řízení pověřen. Soud je Vám povinen jméno pověřeného notáře sdělit. S Vaším dotazem ohledně průběhu či vyřízení dědictví se pak obraťte přímo na pověřeného notáře. Pokud by bylo dědické řízení uzavřeno, soud Vám sdělí jeho výsledek, proti kterému se můžete bránit.  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění dědicem v zahraničí - nebyl obeznámen o smrti zůstavitele, jak a kde se přihlásit o dědictví, dědický podíl?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.