Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Narodil jsem se jako nemanželské dítě (1978) a otec v mých dvou letech emigroval do Švýcarska. S mojí matkou nežil a ani na mě neplatil výživné. Z předchozího manželství měl ještě syna, který je o 10 let starší a žije v zahraničí. Otec se na důchod se svou novou manželkou přestěhovali do ČR, několikrát jsme se setkali a psali si, pak se odmlčel.

Nyní jsem se dozvěděl, že zemřel 5. září 2017 ve věku 71 let. Manželka otce je údajně v péči LDN. Možná nikdo o mé existenci neví. Zajímalo by mě, zda mám na dědictví nárok a v kladném případě prosím o radu, jaké mám podniknout kroky, abych v rámci dědického řízení nebyl opominut. Vím, že taková situace může nastat, protože moje matka se narodila také mimo manželství a o smrti svého otce se dozvěděla po 12 letech. S nikým z jeho rodiny nejsem v kontaktu, jen vím, že má v Brně bratra 76 let a jeho děti. Já žiji v Praze (ale rodiště mám v Mikulově a otec zemřel v Jirkově, manželka je v Chomutově). Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
Jako potomek zůstavitele jste dědicem a to dokonce  dědicem nepominutelným. I v případě, že by byla sepsána závěť, ve které nebudete zahnut, musíte i tak získat alespoň 1/4 svého zákonného dílu.
Obraťte se na soud příslušný k řízení pro řízení o pozůstalosti. Dle ustanovení § 98 odst. 1 zákona o zvláštních řízeních soudních je pro řízeni o pozůstalosti příslušný soud, v jehož obvodu měl zůstavitel v době smrti evidováno místo trvalého bydliště, pokud by podle centrální evidence obyvatel trvalé bydliště nemohlo být zjištěno, pak je příslušný soud, kde měl zůstavitel poslední faktické bydliště. Pokud by nebylo možné zjistit ani faktické bydliště, pak je příslušný soud, kde se nachází nemovitý majetek zůstavitele. A konečně pokud nelze využít ani tento ukazatel, je příslušný soud, kde zůstavitel zemřel.
Na příslušném soudě Vám sdělí jméno soudního komisaře (notáře), který je k vyřízení pozůstalosti pověřen, následně notáři sdělte, že jste syn zůstavitele, tedy dědicem. V praxi je běžné, že jméno pověřeného soudního komisaře sdělí soud i po telefonu.  


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak, kde se přihlásit do dědického řízení po zemřelém, zesnulém rodiči?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.