Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych dotaz ohledně dědictví. Zůstavitel měl tři děti, zanechal jen nepatrný majetek. Řízení bylo zastaveno s tím, že tento nepatrný majetek byl vydán vypraviteli pohřbu, což bylo jedno z jeho tří dětí. S dalšími dvěma dětmi se zůstavitel před smrtí nestýkal.

Můj dotaz zní, zda je stanovena povinnost těchto dvou potomků podílet se na náhradě nákladů pohřbu (zda vypravitel může část nákladů vymáhat), a pokud ano, na základě jakého zákonného ustanovení. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Dle § 1701 odst. 2 občanského zákoníku je dědic zavázán k úhradě nákladů zůstavitelova pohřbení a opatření zůstavitelova hrobového místa, ledaže tyto náklady byly z pozůstalosti uhrazeny.
Náklady za vypravení pohřbu jsou pasivem v dědictví, s ohledem na to, že řízení bylo zastaveno z důvodu, že zůstavitel zanechal pouze majetek nepatrné hodnoty, nepřecházejí na dědice ani dluhy, tedy za dluhy náležející do dědictví neodpovídají, neboť dědic je odpovědný pouze do výše nabytého dědictví.
Právě z tohoto důvodu se nepatrný majetek vydává vypraviteli pohřbu, aby mu byly alespoň zčásti nahrazeny náklady, které mu vznikly v souvislosti s obstaráním pohřbu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Má vypravitel pohřbu nárok na náhradu nákladů s pohřbem po ostatních zákonných dědicích?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.