Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

07/2002 dědictví po tetě, bratranec dědí 1/2, já a bratr 1/4. Dohoda, družstevní byt z dědictví napsaný na bratrance, on nás vyplatí. Dohoda jen ústní. V 7/2003 vyplacena určitá částka, bratranec garsonku pronajímá. V 9/2017 bratranec uznává písemně, že nás měl vyplatit, ale vyplacenou částku považuje za správnou, i když podle odhadu garsonky z tehdejší doby je velký rozdíl v ceně, kterou on udává a nemá ji doloženou.

My máme s bratrem potvrzený odhad, vyplacenou částku v 07/2003 jsme považovali za zálohu nebo podíl z nájmu. Je celá věc promlčena nebo je možno bratrance přimět k doplacení rozdílu, jedná se u každého asi o 200.000 Kč. Děkuji, Renata.

ODPOVĚĎ:
Z pohledu dědického řízení a oprávněnosti Vašeho nároku je velmi problematické, že dohoda byla pouze ústní a nestala se součástí dědické dohody, kterou by schválil soud. V tomto směru je dědická dohoda jen těžko prokazatelná a rovněž jen velmi obtížně vymahatelná. Nehledě na to, uvedená dohoda by byla již promlčena.
Co je však v dané věci velmi podstatné, je uznání dluhu. Pokud Váš bratranec písemně uznal svůj dluh v roce 2017, je možné se domáhat zaplacení předmětné částky z titulu právě onoho uznání. Je však třeba, aby uznání dluhu obsahovalo všechny zákonem stanovené požadavky, tedy: Identifikaci dlužníka, specifikaci dluhu co do jeho důvodu a výše, resp. stanovení částky a důvod vzniku dluhu, co bude právě ona dohoda o vyplacení. Uznání dluhu stanovuje právní domněnku existence dluhu v době uznání.
Shrnutí: Samotná ústní dohoda by byla již promlčena, pokud však máte uznání dluhu, které obsahuje všechny podstatné náležitosti, okamžikem uznání začala běžet nová promlčecí lhůta a uvedeného nároku je možné se úspěšně domáhat.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přenechání, darování dědictví s příslibem vyplacení dědicem - jak dokázat ústní slib, příslib?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.