Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

NOZ 2014 - 1. Žádáme notáře o roční výpisy z banky, protože částka v jedné jediné nalezené bance nesouhlasí (z prvního lustrování 0, v bance řekli, že už lustrováno a peníze tam jsou!). Musí nám vyhovět? 2. Kolik si může účtovat navíc? 3. Chybí pole, měl dědit po své babičce - dají se napsat do dědické dohody i bez spisové značky?

4. Dostaneme se pak ke spisu (asi v archivu, možná ještě ne v jméně zesnulého, ale jeho babičky nebo jejího bratra po kterém dědila)? 5. Musí počkat, až to najdeme? 6. Kolik může účtovat navíc za odročení pro nalezení? 7. Druhá strana nedodala posudky, pak nařízení znalce bez upozornění dědiců! Může? 3 roky trvalo do prvního jednání, na kterém skoro nic zjištěného z Aktiv. 8. Můžeme raději vepsat všechny finanční papíry do dohody? Musí to povolit, když zapření i peněz po lustrování, které v bance byly! ? 9. Extra poplatek? 10. Kdy 2x odměny notáře? Kolik max za extra vyžádané úkony při dědictví? Děkuji, Oliver.

ODPOVĚĎ:
1. a 2. Na opakovaný dotaz banky máte samozřejmě nárok. Za to si notář ničeho dalšího účtovat nebude, výše notářské odměny vychází z výše dědictví nikoli z počtu úkonů.
3.  Pokud jsem tento dotaz dobře pochopila, do dědického řízení nebyla zahrnuta nemovitá věc - pole. Pokud vlastnictví uvedené nemovité věci zůstavitele nevyplývá z katastru nemovitostí, ale je stále zapsáno na předchozího vlastníka, musí být nejdříve doprojednáno původní dědické řízení (babičky) a až následně dědictví současné. Dědické spisy jsou vedeny u věcně a místně příslušného soudu (okresní / obvodní soud podle místa posledního místa trvalého pobytu).
6. Jak jsem uváděla shora, výše odměny se počítá z hodnoty dědictví.
7. Znalce na ocenění nemovitých věcí zajišťuje povětšinou notář. Pokud mají k dědicové k dispozici aktuální znalecký posudek, použije notář tento, ale standardní praxe je, že znalecký posudek obstará notář a následně s výsledky seznámí dědíce.
8. Nevím, co míníte finančními papíry. Dědicové mohou učinit nesporným, co je součástí majetku zůstavitele a o tomto majetku je následně sepsána dohoda. Dohodu sepisuje notář jako pověřený soudní komisař v pozůstalostním řízení.
9. -10.  Žádné dvojité odměny, extra poplatky notáře nejsou možné. Notář smí účtovat pouze to, co vyplývá z vyhlášky č. 196/2001 Sb., notářský tarif.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dodatečné dědické řízení - pole po zemřelém zůstaviteli
  • Kdo zajišťuje znalecký posudek na děděnou nemovitost - dědic nebo notář
  • Odměna notáře za vyřízení dědictví - výpočet podle vyhlášky č. 196/2001 Sb.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.